Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pora z dodatkiem świeżego szczypiorku to bardzo fajny dodatek do obiadu. Surówka jest bardzo lekka i delikatna, przygotowana na jogurcie naturalnym. Bez ciężkiego majonezu czy śmietany.
Ta kolorowa i lekka surówka będzie również idealnym dodatkiem do kiełbasy czy karkówki z grilla. Fajnie przełamie i dodatkowo podkreśli ich smak!
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty, a sama surówka szybka do zrobienia. Zapraszam na przepis!
Smacznego!
PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, MARCHEWKI I PORA
Składniki
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- pęczek szczypiorku
- biała części pora
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
- Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Pora kroimy w półkrążki, szczypiorek drobno siekamy.
- Przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by smaki się przegryzły.

