30/06/202330/06/2023 Czarny biszkopt 5 (1) Przepis na czarny biszkopt, bez użycia barwników. Mięciutki, puszysty i bardzo smaczny. Kolor biszkoptu uzyskujemy dzięki czarnemu kakao. Idealnie nadaje się jako baza do ciast i tortów przekładanych kremem. CZARNY BISZKOPT PRZEPIS Czas przygotowania: 15 min. | Czas pieczenia: 35 min. | Liczba porcji: tortownica 24 cm Składniki 5 jajek rozmiar L (temperatura pokojowa) 160 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej tortowej 50 g czarnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Białka oddzielić od żółtek. Do miski przelać białka, dodać szczyptę soli i ubić na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania szklistej i puszystej masy. 2. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Miksować do połączenia składników. 3. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypać do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką. 4. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć przygotowaną masę. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 35 minut, do suchego patyczka. 6. Upieczony biszkopt można przełożyć dowolnym kremem, owocami czy innymi dodatkami, tworząc smaczny i efektowny deser. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki biszkopt do tortuczarny biszkopt