08/11/202308/11/2023 Ciasto czekoladowo-serowe 5 (3) Ciasto czekoladowo-serowe to pyszny wypiek, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję! Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, delikatne i pyszne. Połączenie kakaowego ciasta z serek idealnie ze sobą współgra. Całość wykończona polewą czekoladową z migdałami. Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, w której znajdziecie listę składników oraz dokładnie opisany cały etap przygotowania ciasta. Zapraszam do pieczenia! 🙂 CIASTO CZEKOLADOWO-SEROWE – PRZEPIS Składniki CIASTO 5 jajek 180 g cukru 350 g mąki pszennej 35 g kakao 125 ml wody 125 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500 g gęstego sera z wiaderka 1 opakowaniu budyniu śmietankowego 2 łyżeczki cukru wanilinowego 120 g cukru POLEWA 100 g masła 120 g cukru pudru 40 g kakao DODATKOWO prażone migdały do dekoracji Wykonanie Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy na przemian wodę i olej. Do masy wsypujemy wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na formę 20×30 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Ser miksujemy z budyniem (proszek), cukrem oraz cukrem wanilinowy. Wykładamy łyżką na ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy kakao oraz cukier. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej polewy. Przestygniętą polewę wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy prażonymi migdałami. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciastociasto czekoladowo-seroweczekoladowe ciastoprzepis na ciasto