Moja ulubiona sałatka z jajkiem, łososiem i awokado, którą bardzo często robię na kolację, imprezę lub na lunch do pracy. Polana pysznym dresingiem miodowo-musztardowym smakuje wyśmienicie i co najważniejsze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Serdecznie polecam wypróbować.
SAŁATKA Z JAJKIEM, ŁOSOSIEM I AWOKADO PRZEPIS
Składniki / na 2 porcje
- 1 opakowanie rukoli
- 100 g łososia wędzonego
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- 1 awokado
- 4 jajka
- 1 średni ogórek świeży
Dressing
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- czarny sezam
Przygotowanie
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki.
2. Pomidorki koktajlowe myję i również kroję w ćwiartki.
3. Łososia rwie na mniejsze kawałki.
4. Cebulę czerwoną kroję w piórka, awokado i ogórka w półplasterki.
5. Składniki na dressing łączę ze sobą.
6. Na talerze wykładam rukolę, następnie awokado, ogórka, pomidorki koktajlowe, jajka łososia i cebulkę.
7. Całość polewam przygotowanym dressingiem i posypuję czarnym sezamem.


