02/11/202302/11/2023 Ciasto z brzoskwiniami 4.3 (55) Przepis na bardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami, które idealnie sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą czekoladową, śmietankową i galaretką z brzoskwiniami. Wierzch zdobi posiekana czekolada. Warstwy idealnie się ze sobą łączą i tworzą pyszny deser na każdą okazję. Polecam! CIASTO Z BRZOSKWINIAMI PRZEPS Składniki Biszkopt 150 g mąki pszennej 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru szczypta soli Galaretka 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki pomarańczowe 750 ml gorącej wody Masa czekoladowa 200 g kremu czekoladowego 200 g płatków kukurydzianych Masa śmietankowa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy żółtka, jedno po drugim. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i wsypujemy do masy jajecznej. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Masę przekładamy do formy o wymiarach 20×30 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt dzielimy na 2 blaty. Warstwa z galaretką Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wrzucamy do galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Warstwa czekoladowa Pokruszone płatki kukurydziane mieszamy z kremem czekoladowym. Na 1 blat biszkopta wykładamy masę czekoladową, następnie wylewamy tężejącą galaretkę z owocami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietankowa Dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem miksujemy do uzyskania puszystej masy. Połowę masy wykładamy na galaretkę. Całość przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą część masy. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i posypujemy nią wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 55 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na biszkopcieciasto z brzoskwiniamiciasto z owocami