11/03/202411/03/2024 Budyniowiec na herbatnikach 4.5 (122) Budyniowiec na herbatnikach to pyszne ciasto bez pieczenia, które pokochacie już po pierwszym kęsie. Jest przepyszne, lekkie i idealne na każdą okazję. Do przygotowania tego deseru potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis! BUDYNIOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS Składniki 2 galaretki pomarańczowe 1 l soku pomarańczowego ok. 45 herbatników maślanych 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki 1 śmietan-fix Wykonanie Do rondelka wlać ok. 750 ml soku pomarańczowego, zagotować. W pozostałych 250 ml soku rozpuścić budynie śmietankowe. Kiedy sok zacznie się gotować, do rondelka wlać rozpuszczone w soku budynie i energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Do gorącego budyniu wsypać dwie galaretki pomarańczowe i wymieszać. Masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną z nich odstawić do przestygnięcia. Blaszkę o wymiarach 20×20 cm wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć jedną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę budyniu i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Do miski przelać schłodzoną śmietankę kremówkę, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubić na puszystą pianę. Ubitą śmietankę podzielić na dwie części. Pierwszą część przełożyć do przestygniętego budyniu i zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć na herbatniki a na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić bitą śmietan, wierzch udekorować pokruszonymi herbatnikami. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 122 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery budyniowiec bez pieczeniabudyniowiec na herbatnikachciasto budynioweciasto na herbatnikachprzepis na ciastoszybkie ciasto