11/09/202411/09/2024 Sernik z bezą na wierzchu 4.8 (25) Przepis na sernik o niesamowicie lekkiej i kremowej konsystencji. Wierzch z chrupiącą i słodką warstwą bezową. Sernik z bezą na wierzchu to pomysł na pyszne ciasto na wiele okazji. Można je upiec na urodziny, imieniny czy święta. Sprawdzi się także na co dzień na deser do popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty. Sernik z bezą na wierzchu oprócz wyjątkowego smaku, cudownie prezentuje się na stole. Na pewno przykuję uwagę gości i zachęci do wypróbowania. SERNIK Z BEZĄ NA WIERZCHU PRZEPIS Składniki Spód 130 g masła 160 g mąki pszennej 2 żółtka 40 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 160 g cukru 3 całe jajka 3 żółtka 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 80 ml oleju Beza 5 białek 220 g cukru szczypta soli Przygotowanie Spód: Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder i proszek do pieczenia. Na środku zrób wgłębienie i dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć ciasto, następnie owiń w folię i włóż do lodówki na 15 minut. Po upływie czasu ciastem wyłóż dno blaszki (24×24 cm) wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Masa serowa: Do misy miksera przełóż 3 żółtka oraz 3 całe jajka. Ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez ok. minutę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Kolejno dodawaj twaróg z wiaderka, łyżka po łyżce. W osobnym naczyniu rozpuść 2 budynie w 500 ml mleka. Wlej do masy serowej. Na koniec do masy dodaj jeszcze olej. Masa będzie rzadka, ale taka ma być. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczone ciasto i całość ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Beza: 10 minut przed końcem pieczenia ciasta zacznij przygotowywać bezę. Do misy miksera wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj około 1 minuty. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj, aż masa będzie sztywna i szklista. Gotową pianę wyłóż na gorący sernik. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez 15 minut. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 25 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery bezakruche ciastosernik