Przepis na ekspresowy piernik, który zawsze się udaje. Idealnie sprawdzi się na ostatnią chwilę tuż przed świętami. Piernik w 5 minut smakuje wyśmienicie, pięknie wygląda i ładnie pachnie. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wiele pracy. Polecam!
PIERNIK W 5 MINUT PRZEPIS
Składniki
- 2 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 20 g kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mieszanka bakalii (orzechy, rodzynki, suszona żurawina itp.)
Polewa
- 60 ml śmietanki kremówki
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie
1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, cukier, sodę i sól. Mieszamy do połączenia.
2. Następnie wlewamy olej, mleko, wbijamy całe jajka i dodajemy miód. Ponownie całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy bakalie.
3. Ciasto przekładamy do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
4. Po upieczeniu piernik pozostawiamy do ostygnięcia.
5. W kąpieli wodnej podgrzewamy czekoladę wraz ze śmietanką.
