08/05/202409/05/2024 Ciasto straciatella bez pieczenia 5 (5) Ciasto straciatella bez pieczenia to idealny wybór dla osób, które pragną się cieszyć pysznym deserem, ale nie mają czasu na pieczenie. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, na pewno będziecie zachwyceni smakiem tego deseru. CIASTO STRACIATELLA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml wody ok. 20 biszkoptów podłużnych 50 g czekolady mlecznej 200 ml kawy do namoczenia biszkoptów 12 herbatników 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki Polewa 50 g czekolady mlecznej 30 ml śmietanki kremówki Wykonanie Na dno blaszki 20×20 cm wyłożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić dżem porzeczkowy. Żelatynę zalać gorącą wodą, odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę Podzielić ją na dwie części. Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do jednej części masy u wymieszać. Do obu mas wlać po połowie żelatyny. Energicznie mieszając rózgą kuchenną, cienką stróżką wlewać masę. Na dżem porzeczkowy wyłożyć masę śmietankową, na niej ułożyć biszkopty, namoczone w kawie. Na biszkopty wyłożyć masę z czekoladą a na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie. Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Taką polewą udekorować ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto na biszkoptach