08/04/202408/04/2024 Szarlotka 4.3 (49) Prosta, a zarazem przepyszna szarlotka na kruchym cieście, która zawsze wychodzi i na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poradzą z nią sobie nawet osoby, które rzadko pieką ciasta. Szarlotka z tego przepisu jest delikatna, kruchutka i idealnie smakuje z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty. Dodatkowo składa się tylko z prostych składników, które z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Jeśli szukacie przepisu na szarlotkę, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. SZARLOTKA PRZEPIS Składniki Ciasto kruche 1 kostka zimnego masła (200 g) 2 żółtka 350 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo 1,5 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania Przygotowanie 1. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na cieniutkie plasterki. 2. Składniki na ciasto kruche zagnieć. Z 1/3 ciasta uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki. 3. Pozostałe ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. 4. Na podpieczony spód wyłóż pokrojone jabłka i posyp cynamonem. 5. Z zamrażarki wyjmij ciasto i zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na ciasto. 6. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz około 60 minut, grzanie góra-dół. 7. Gotową szarlotkę posyp cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 49 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto z jabłkamikruche ciastoszarlotka