Naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym to pyszne danie, które musicie wypróbować! Szykuje się je naprawdę szybko, a ich smak jest nie do opisania!
Podsmażone na masełku i lekko zarumienione, stają się jeszcze bardziej aromatyczne! Takie naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym to idealna alternatywa dla tradycyjnych krokietów. Moim zdaniem, że są nawet smaczniejsze, niż krokiety. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI POREM I SEREM
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
- 500 g pieczarek
- 1 por
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę, olej oraz dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera. Ciasto na naleśniki odstawiamy na kilka minut, by odpoczęło a następnie smażymy naleśniki.
- Pieczarki myjemy i kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
- Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pora oraz pieczarki. Całość podsmażamy, pod koniec doprawiając solą oraz pieprzem.
- Podsmażone pieczarki z porem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodajemy starty na tarce ser żółty.
- Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, dwa boki składamy do środka i zwijamy w rulonik.
- Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

