Ciasto toffi to smaczna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska, która będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu z dodatkiem budyniu o smaku toffi, pysznego kremu śmietankowego oraz warstwy masy krówkowej i orzechów włoskich. Całość prezentuje się i smakuje doskonale. Jeśli lubicie proste, a zarazem smaczne ciasta, które zawsze się udają, polecam przygotować to ciasto.
CIASTO TOFFI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń o smaku toffi bez cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 300 g masy krówkowej
- 1 szklanka orzechów włoskich
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Dalej miksując, dodawaj po jednym żółtku.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesyp do masy jajecznej i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
3. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 35 minut do tzw. suchego patyczka.
4. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt podziel na dwa blaty.
5. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia.
6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę.
7. Na jeden blat biszkopta przełóż masę śmietankową i przykryj drugim blatem. Wierzch ciasta posmaruj masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami.
8. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
