16/01/202316/01/2023 Ciasto toffi 4.6 (9) Ciasto toffi to smaczna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska, która będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu z dodatkiem budyniu o smaku toffi, pysznego kremu śmietankowego oraz warstwy masy krówkowej i orzechów włoskich. Całość prezentuje się i smakuje doskonale. Jeśli lubicie proste, a zarazem smaczne ciasta, które zawsze się udają, polecam przygotować to ciasto. CIASTO TOFFI PRZEPIS Składniki Biszkopt 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 budyń o smaku toffi bez cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo 300 g masy krówkowej 1 szklanka orzechów włoskich Przygotowanie 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Dalej miksując, dodawaj po jednym żółtku. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Całość przesyp do masy jajecznej i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. 3. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. 4. Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt podziel na dwa blaty. 5. Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. 6. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlej przestygniętą, ale ciągle płynną żelatynę. 7. Na jeden blat biszkopta przełóż masę śmietankową i przykryj drugim blatem. Wierzch ciasta posmaruj masą krówkową i posyp posiekanymi orzechami. 8. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 9 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto do kawyciasto z masą krówkowąciasto z masą śmietankowąciasto z orzechami