Skip to content
KULINEO.PL KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    28/06/202328/06/2023

    Ciasto Tabaluga

    0
    (0)

    Ciasto Tabaluga to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem kremu bananowego i delikatnego biszkoptu. Skąd nazwa ciasta? Z pewnością każdy z Was zna ciasto Shrek – którego nazwa wzięła się od zielonego stworek z bajki. Moje ciasto również jest zielone i pierwsza postać z bajki, która przyszła mi na myśl, to zielony smok Tabaluga, bajkę tę pamiętam z dzieciństwa. 

    Moje zielone ciasto Tabaluga jest bardzo prostym ciastem, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo jest bardzo delikatne, lekkie i pyszne! Zapraszam na pieczenia!

    Smacznego!

    PRZEPIS NA CIASTO TABALUGA

    Składniki

    BISZKOPT

    • 5 jajek rozmiar L
    • 150 g cukru
    • 140 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    MASA

    • 1 l soku bananowego
    • 2 galaretki agrestowe
    • 2 budynie śmietankowe
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 śmietan-fix

    DODATKOWO

    • posypka czekoladowa

    Wykonanie

    • Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. 
    • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
    • Do rondelka wlewamy 800 ml soku bananowego, zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie śmietankowe. Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy budynie i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Rondelek zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki agrestowe, mieszamy. 
    • Połowę przygotowanej masy wykładamy na biszkopt, drugą połowę odstawiamy do przestygnięcia. 
    • Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Połowę ubitej śmietanki dodajemy do odłożonej masy budyniowej i mieszamy do połączenia. Otrzymany krem wykładamy na ciasto i przykrywamy biszkoptem. 
    • Bitą śmietanę wykładamy na biszkopt i dekorujemy posypką czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
    Ciasto Tabaluga
    Ciasto Tabaluga
    Ciasto Tabaluga

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Podziel się przepisem z innymi ⤵
    Ciasta i Desery ciasto na świętaciasto Tabalugaciasto z sokiem bananowymłatwe ciastolekkie ciastoprzepis na ciastozielone ciasto

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Komentarze

    1. Maja pisze:
      30/06/2023 o 22:57

      Ciasto super. Przez dodanie galaretek agrestowych ciasto jest takie orzeźwiające.

      Odpowiedz

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    POPULARNE

    • Czarny biszkopt

      Czarny biszkopt

    • Przekładaniec bez pieczenia

      Przekładaniec bez pieczenia

    • Szybki deser do kawy

      Szybki deser do kawy

    • Pasta kanapkowa z łososiem

      Pasta kanapkowa z łososiem

    • Sernik z polewą czekoladową

      Sernik z polewą czekoladową

    OSTATNIO DODANE

    • Szybkie danie z ryżem i kurczakiem

      Szybkie danie z ryżem i kurczakiem

      26/09/2023
    • Domowy gulasz z indyka

      Domowy gulasz z indyka

      22/09/2023
    • Pasta jajeczna ze szpinakiem

      Pasta jajeczna ze szpinakiem

      21/09/2023
    • Sałatka do obiadu

      Sałatka do obiadu

      20/09/2023
    • Zupa Gyros z kurczakiem

      Zupa Gyros z kurczakiem

      19/09/2023

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto na święta imprezowe przekąski lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąski przepis przepis na ciasto przepis na sałatkę sałatka sałatka brokułowa sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na grilla sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z rzodkiewką sałatka z szynką szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad zapiekanka obiadowa

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2023 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt