Ciasto Tabaluga to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem kremu bananowego i delikatnego biszkoptu. Skąd nazwa ciasta? Z pewnością każdy z Was zna ciasto Shrek – którego nazwa wzięła się od zielonego stworek z bajki. Moje ciasto również jest zielone i pierwsza postać z bajki, która przyszła mi na myśl, to zielony smok Tabaluga, bajkę tę pamiętam z dzieciństwa.
Moje zielone ciasto Tabaluga jest bardzo prostym ciastem, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dodatkowo jest bardzo delikatne, lekkie i pyszne! Zapraszam na pieczenia!
Smacznego!
PRZEPIS NA CIASTO TABALUGA
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA
- 1 l soku bananowego
- 2 galaretki agrestowe
- 2 budynie śmietankowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę 20×30 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka. Przestygnięty biszkopt dzielimy na dwa blaty.
- Do rondelka wlewamy 800 ml soku bananowego, zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie śmietankowe. Kiedy sok zacznie się gotować, wlewamy budynie i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Rondelek zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretki agrestowe, mieszamy.
- Połowę przygotowanej masy wykładamy na biszkopt, drugą połowę odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Połowę ubitej śmietanki dodajemy do odłożonej masy budyniowej i mieszamy do połączenia. Otrzymany krem wykładamy na ciasto i przykrywamy biszkoptem.
- Bitą śmietanę wykładamy na biszkopt i dekorujemy posypką czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Ciasto super. Przez dodanie galaretek agrestowych ciasto jest takie orzeźwiające.