Ciasto kajmakowe z bananami to bardzo smaczne i proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Ten szybki i słodki deser smakuje obłędnie! Idealnie sprawdzi się dla miłośników masy kajmakowej i bananów, a moim zdaniem to idealnie połączenie. Masa kajmakowa świetnie się komponuje z bananami, herbatnikami i delikatnym kremem na bazie śmietanki i mascarpone.
Przepis an ciasto kajmakowe z bananami jest niesamowicie proste, a samo ciasto robi się bardzo szybko. Chcecie się przekonać? Zapraszam do zapoznania się z przepisem, który znajdziecie poniżej!
Smacznego!
CIASTO KAJMAKOWE Z BANANAMI – PRZEPIS
Składniki
- 40 herbatników maślanych
- 20 herbatników kakaowych
- 1000 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 duże banany
- 1 opakowanie mini biszkopcików
- 1 puszka masy kajmakowej
Wykonanie
- Banany pokroić w plastry i skropić cytryną.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem.
- Blaszkę (24×24 cm) wyścielić folią spożywczą i ułożyć na niej kakaowe herbatniki.
- Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy śmietankowej i ułożyć pokrojone w plastry banany. Wyłożyć drugą porcję masy.
- Na masie ułożyć herbatniki maślane a na nich rozprowadzić masę kajmakową.
- Na masie kajakowej ułożyć herbatniki kakaowe a na nich rozprowadzić pozostałą masę śmietankową.
- Wierzch ciasta udekorować mini biszkopcikami i posypać cukrem pudrem.
- Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.




Jakie wymiary blaszki?
24×24 cm 🙂