Ciasto czekoladowe w 5 minut to jeden z najłatwiejszych i najprostszych wypieków. To idealny pomysł na coś słodkiego do kawy. Ciasto idealnie sprawdzi się w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu.
Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, za pomocą drewnianej łyżki i wstawić ciasto do piekarnika. Jest naprawdę przepyszne! Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że ten prosty i szybki przepis na ciasto czekoladowe z pewnością przypadnie Wam do gustu.
CIASTO CZEKOLADOWE W 5 MINUT – PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka rozmiar L
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżki powidła śliwkowego
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mleko, olej, powidła śliwkowe i jajka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.
- Polewa: czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej, wykładamy na ciasto.




Dzień dobry! A powidło śliwkowe gdzie dawać : w ciasto czy smarować gotowe?
Powidła śliwkowe dodajemy do „surowego ciasta” patrz punkt 1 🙂