Brzoskwiniowiec to bardzo smaczne ciasto, idealne na każdą okazję. Pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze świetnie smakuje!
Brzoskwiniowiec to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, dodatkowo niezwykle puszyste i delikatne. Miłośnicy lekkich ciast z owocami będą zachwyceni jego smakiem. Jeśli lubicie proste i smaczne ciasta z owocami, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
BRZOWSKWINIOWIEC – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 śmietan-fix
Wykonanie
- Białka (temperatura pokojowa) przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej piany.
- Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników.
- Mąkę, przesianą przez sito mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypujemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
- Otrzymaną masę przekładamy do blaszki 20×30cm wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy na puszystą masę.
- Brzoskwinie z puszki odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę. Nie wylewamy soku, ponieważ będzie nam potrzebny do nasączenia biszkopta.
- Czekoladę mleczną kroimy w kostkę.
- Około 1/4 przygotowanej masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzch ciasta, a do pozostałej przekładamy pokrojone brzoskwinie i czekoladę, delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
- Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń i wykładamy na niego masę z brzoskwiniami i czekoladą. Na wierzch kładziemy drugą część biszkopta, a na nim rozprowadzamy odłożoną wcześniej masę śmietankową. Ciasto dekorujemy posypką czekoladową lub czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


