18/04/202321/04/2023 Brzoskwiniowiec 4.9 (7) Brzoskwiniowiec to bardzo smaczne ciasto, idealne na każdą okazję. Pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze świetnie smakuje! Brzoskwiniowiec to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, dodatkowo niezwykle puszyste i delikatne. Miłośnicy lekkich ciast z owocami będą zachwyceni jego smakiem. Jeśli lubicie proste i smaczne ciasta z owocami, koniecznie wypróbujcie ten przepis! BRZOWSKWINIOWIEC – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek rozmiar L 150 g cukru 120 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 1 puszka brzoskwiń 1 śmietan-fix Wykonanie Białka (temperatura pokojowa) przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Ubijamy do uzyskania szklistej i puszystej piany. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Mąkę, przesianą przez sito mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki przesypujemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Otrzymaną masę przekładamy do blaszki 20×30cm wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty. Schłodzoną śmietankę kremówkę przekładamy do misy miksera, dodajemy serek mascarpone oraz wymieszany z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość ubijamy na puszystą masę. Brzoskwinie z puszki odsączamy z soku i kroimy w kosteczkę. Nie wylewamy soku, ponieważ będzie nam potrzebny do nasączenia biszkopta. Czekoladę mleczną kroimy w kostkę. Około 1/4 przygotowanej masy śmietankowej odkładamy do dekoracji wierzch ciasta, a do pozostałej przekładamy pokrojone brzoskwinie i czekoladę, delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń i wykładamy na niego masę z brzoskwiniami i czekoladą. Na wierzch kładziemy drugą część biszkopta, a na nim rozprowadzamy odłożoną wcześniej masę śmietankową. Ciasto dekorujemy posypką czekoladową lub czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 7 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki brzoskwiniowiecciasto na świętaciasto owocoweciasto z brzoskwiniamiciasto z owocamiprzepis na ciastoprzepis na ciasto z brzoskwiniami