29/06/202329/06/2023 Soczysty schab w sosie pieczarkowym 4.2 (13) Soczysty schab w sosie pieczarkowym to rewelacyjny pomysł na niedzielny obiadek! Tak przygotowany schab duszony z pieczarkami z pewnością posmakuje każdemu. Jest bardzo delikatny, kruchy i mięciutki. W towarzystwie sosu pieczarkowego smakuje naprawdę pysznie! Taki schab w sosie pieczarkowym to również świetny pomysł na obiad na rodzinne przyjęcie, czy spotkania w gronie znajomych. Z pewnością każdy będzie zachwycony jego smakiem. Zapraszam na przepis! Smacznego! PRZEPIS NA SOCZYSTY SCHAB W SOSIE PIECZARKOWYM Składniki 500 g schabu bez kości 250 g pieczarek 1 cebula 250 ml bulionu 200 ml słodkiej śmietanki 30% 2 ząbki czosnku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej tymianek słodka papryka sól pieprz Wykonanie Schab kroimy w plastry, każdy z nich posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i podsmażamy plastry schabu z obu stron. Po usmażeniu schab odkładamy na bok. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy kilka minut. Po czasie dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki. Całość dusimy razem kilka minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Podsmażone mięso wykładamy ponownie na patelnię z pieczarkami, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy przez godzinę, na małej mocy palnika. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki, szczyptę soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz tymianku. Całość mieszamy do połączenia i wlewamy na patelnię. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 13 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne mięciutki schabobiadpomysł na obiadprzepis na obiadprzepis na schabschabschab w sosieschab w sosie pieczarkowymsoczysty schab