14/08/202314/08/2023 Soczyste udka z piekarnika 5 (1) Soczyste udka z piekarnika to bardzo prosty i szybki pomysł na rodzinny obiad. Ten przepis sprawdzi się na co dzień, ale także na wyjątkowe okazje. Zaserwowane z ziemniakami i surówką smakują naprawdę rewelacyjnie. Udka najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej, by przeszły przyprawami. Jeśli jednak zapomnicie, można to zrobić godzinę przed pieczeniem. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i delikatne, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Smacznego! SOCZYSTE UDKA Z PIEKARNIKA – PRZEPIS Składniki 5 udek z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie Udka z kurczaka umyć i oczyścić ze skóry. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią, oregano, sokiem z cytryny, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć udka. Zamarynowane udka umieścić w pojemniku, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki. Do naczynia żaroodpornego przełożyć zamarynowane udka, ułożyć marchewkę i cebulę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 60 minut. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne pieczone udkaprzepis na udkasoczyste udkasoczyste udka z piekarnikaudkaudka zapiekane