20/10/202520/10/2025 Świąteczny keks z bakaliami 4.9 (347) Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas świąteczne wypieki! Czy jest coś bardziej kojarzącego się z Bożym Narodzeniem niż zapach świątecznych przypraw i pieczonego ciasta? Dziś mam dla Was absolutną klasykę, która powinna znaleźć się na każdy świątecznym stole – tradycyjny keks świąteczny! Ten przepis na keks jest gwarancją sukcesu, ciasto wychodzi wilgotne, pięknie pachnące i bardzo smaczne. To właśnie duża ilość rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów i suszonych owoców sprawia, że ten keks z bakaliami jest tak wyjątkowy. Przygotowanie tego pysznego wypieku jest naprawdę łatwe! Co więcej, keks im dłużej stoi, oczywiście szczelnie zawinięty, bardziej nabiera głębi smaku i aromatu. Można go upiec nawet na kilka dni przed Wigilią. PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI Składniki 200 g masła 250 g mąki pszennej 5 jajek rozmiar L 180 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii Dodatkowo 100 g białej polewy dekoracyjnej garść kandyzowanej skórki z cytryny garść kandyzowanej skórki z pomarańczy Wykonanie Do misy miksera przełożyć miękkie masło, dodać żółtka oraz cukier. Utrzeć na jasną i puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wcześniej utartej masy i razem wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać mieszankę keksową i przemieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Całość przełożyć do keksówki 30×11 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut. Ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować wedle uznania. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 347 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasta na świętaciasto bakalioweciasto na świętakekskeks świątecznykeks z bakaliamiprzepis na kekswilgotny keks