30/05/202430/05/2024 Pulpety w sosie śmietanowo-brokułowym 5 (3) Soczyste, aromatyczne i mięciutkie pulpety w sosie śmietanowo-brokułowym. Takie pulpeciki mogłabym jeść codziennie. Są niesamowicie delikatne i pyszne! Posmakują zarówno dorosłym, jak i tym najmłodszym. Moje pulpety zaserwowałam z ziemniakami i surówką, ale równie fajnie będą smakować z kaszą, ryżem czy makaronem. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! PULPETY W SOSIE ŚMIETANOWO-BROKUŁOWYM – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 1/2 brokuła 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 100 ml słodkiej śmietanki 30% 400 ml bulionu drobiowego sól pieprz papryka słodka mąka pszenna Wykonanie Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli, pieprzu, słodkiej papryki. Wymieszać i z otrzymanej masy uformować kotleciki, obtaczając je kolejno w mące. Kotleciki podsmażyć na odrobinie tłuszczu z obu stron. Następnie zalać bulionem, przykryć pokrywką i dusić przez około 20 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, ze szczyptą soli, przełożyć brokuła i gotować około 5. minut, odcedzić. Do mięsa z bulionem dodać podsmażoną z czosnkiem cebulę. Śmietankę kremówkę wymieszać z mąką, przelać na patelnie, mieszać, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Na koniec przełożyć do sosu brokuła oraz kotleciki. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne domowe pulpetyprzepis na puloetypulpety w sosiepulpety w sosie śmietanowo-brokułowympulpety z brokułemsoczyste pulpety