27/05/202427/05/2024 Klopsiki w sosie pieczarkowym 4.3 (13) Pyszny przepis na klopsiki w sosie pieczarkowym. Aromatyczne, pełne smaku i co najważniejsze bardzo proste w przygotowaniu. Klopsy czy też pulpety przygotowane są na wiele różnych sposobów, w tym wariancie smakują naprawdę rewelacyjnie. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Jest bardzo prosty, a same klopsiki szybkie w przygotowaniu. Smacznego! KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego 1 cebula 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 400 ml bulionu drobiowego 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% papryka słodka sól pieprz mąka pszenna Wykonanie Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać kilka minut. Pieczarki pokroić w plastry, dodać do duszącej się cebuli i razem podsmażać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać również bułkę tartą i jajko, wymieszać. Z mięsa formować małe kotleciki i obtaczać je w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kotleciki i podsmażyć z obu stron. Na patelnię z pulpetami wlać gorący bulion i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Następnie dodać podsmażone z cebulą pieczarki, dusić razem przez kilka minut. Śmietankę wymieszać z łyżeczką mąki, kilkoma łyżkami zimnej wody i szczyptą słodkiej papryki. Całość wlać na patelnię i mieszać, podgrzewając do momentu zgęstnienia sosu. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 13 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne klopsiki w sosieklopsiki w sosie pieczarkowymklopsyobiadpomysł na obiadprzepis na pulpetypulpety