21/12/202321/12/2023 Kapusta z grochem i marchewką 5 (1) Kapusta z grochem to bardzo smaczne i tradycyjne danie wigilijne. Jak przygotować kapustę z grochem na święta? Oczywiście w każdym domu robi się ją nieco inaczej. U nas w tym roku przygotowałam kapustę z grochem i marchewką. Do kapusty dodałam naprawdę sporą ilość marchewki, dzięki czemu smakuje naprawdę świetnie. Przekonajcie się sami, zapraszam na mój przepis na kapustę z grochem i marchewką. KAPUSTA Z GROCHEM I MARCHEWKĄ – PRZEPIS Składniki 1000 g kiszonej kapusty 2 marchewki 500 g grochu łuskanego (połówki) 2 cebule garść suszonych grzybów 2 ziela angielskie 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki masła cukier sól pieprz Wykonanie Groch przepłukać pod zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Kolejnego dnia odlać wodę, zalać groch zimną wodą, posolić i gotować do miękkości, około 50 minut. Kapustę kiszoną przepłukać w zimnej wodzie, posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię z masłem i podsmażać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do duszącej się cebuli i razem podsmażać. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zalać 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez 30 minut. Do garnka przełożyć podsmażoną cebulę z marchewką, dodać ugotowany groch, suszone grzyby i gotować razem na małej mocy palnika przez 35 minut. Pod koniec gotowania do kapusty dodać zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i całość mieszając smażyć przez około minutę. Przelać do garnka z kapustą i wymieszać. Gotową kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne danie wigilijnegroch z kapustąkapusta z grochemkapusta z grochem i marchewkąprzepis na kapustę z grochem