20/12/202320/12/2023 Ciasto czekoladowe z orzechową wkładką 4.1 (7) Szukasz pomysłu na ciekawe ciasto na święta lub inną wyjątkową okazję? Nasze ciasto czekoladowe z orzechową wkładką sprawdzi się idealnie! Ciasto czekoladowe z orzechową wkładką nie tylko pięknie wygląda, ale także obłędnie smakuje. Wypiek składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego kremem śmietankowym i chrupiącą wkładką orzechową, która nadaje całości charakteru. CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHOWĄ WKŁADKĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 120 g mąki pszennej tortowej 5 jajek 30 g kakao 140 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wkładka orzechowa 4 białka 200 g orzechów włoskich 160 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Polewa 100 g czekolady deserowej 80 ml śmietanki kremówki Dodatkowo 4 łyżki dżemu porzeczkowego Przygotowanie Biszkopt Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już puszysta, zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę przełożyć do formy (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopt podzielić na dwa blaty. Wkładka orzechowa Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania puszystej i szklistej masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Do miseczki wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i przemieszać. Całość przesypać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki (24×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 150 stopniach przez 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Krem Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym z śmietan-fixem na puszystą masę. Polewa czekoladowa W kąpieli wodnej połączyć ze sobą śmietankę kremówkę i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Jeden blat biszkopta posmarować dżemem porzeczkowym. Na nim rozprowadzić połowę masy śmietankowej i wyłożyć wkładkę orzechową. Na niej rozprowadzić pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 7 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto na świętaciasto z orzechamiciasto z wkładką