15/02/202415/02/2024 Ciasto czekoladowe z jabłkami 4 (28) Wilgotne i puszyste ciasto z dużą ilością jabłek, które doskonale sprawdzi się na różne okazje. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne! Składa się dosłownie z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, które każdy znajdzie u siebie w domu. Oprócz walorów smakowych ciasto czekoladowe z jabłkami również ciekawie prezentuje się na stole. Wygląda bardzo apetycznie i zachęca do spróbowania. CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI PRZEPIS Składniki 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka (temp. pokojowa) 2/3 szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 2 duże jabłka lub 3 małe 1 szklanka oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Polewa 100 g czekolady deserowej 70 ml śmietanki kremówki posypka czekoladowa Przygotowanie 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i całość ubijamy na puszystą masę. 2. Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 3. Zmniejszamy obroty miksera i do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie olej i suche składniki. 4. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. 5. Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut, do suchego patyczka. 6. Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy przestygnięte ciasto. Wierzch posypujemy posypką czekoladową. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 28 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto z jabłkami