Zapiekanka z mięsem mielonym to bardzo smaczna propozycja na danie z piekarnika. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga dużego nakładu pracy i skomplikowanych składników.
Do przygotowania zapiekanki potrzebne nam będzie mięso mielone, makaron, pieczarki, świeże pomidory oraz cebula. Całość zapieczona z tartą mozzarellą smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
Smacznego!
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I MAKARONEM – PRZEPIS
Składniki
- 160 g makaronu
- 400 g mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz papryką ostrą. Przekładamy na rozgrzaną z odrobiną tłuszczu patelnię i podsmażamy.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, przekładamy na osobną patelnię i również podsmażamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy na patelnię z cebulą.
- Pieczarki kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, Całość dusimy do momentu, aż zmniejszą swoją objętość. Pod konie dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu.
- Pomidory myjemy i kroimy w kostkę.
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy ugotowany makaron, następnie mięso mielone, pieczarki z cebulą, pomidory. Całość posypujemy suszoną bazylią oraz tartą mozzarellą. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


