Soczyste udka z piekarnika to bardzo prosty i szybki pomysł na rodzinny obiad. Ten przepis sprawdzi się na co dzień, ale także na wyjątkowe okazje. Zaserwowane z ziemniakami i surówką smakują naprawdę rewelacyjnie.
Udka najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej, by przeszły przyprawami. Jeśli jednak zapomnicie, można to zrobić godzinę przed pieczeniem. Mięso wychodzi bardzo aromatyczne i delikatne, dlatego też zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
Smacznego!
SOCZYSTE UDKA Z PIEKARNIKA – PRZEPIS
Składniki
- 5 udek z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Udka z kurczaka umyć i oczyścić ze skóry.
- Oliwę wymieszać z sosem sojowym, przeciśniętym czosnkiem, suszoną bazylią, oregano, sokiem z cytryny, papryką słodką, solą oraz pieprzem. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć udka. Zamarynowane udka umieścić w pojemniku, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na godzinę a najlepiej na całą noc.
- Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w słupki.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć zamarynowane udka, ułożyć marchewkę i cebulę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 60 minut.
