Skip to content
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

  • Dania główne
  • Sałatki
  • Ciasta i Desery
  • Przekąski
KULINEO.PL
KULINEO.PL

Proste i szybkie przepisy dla każdego.

    15/01/202415/01/2024

    Bułki zaparzane

    4.1
    (15)

    Bułki zaparzane są niesamowicie mięciutkie, pachnące i stanowią idealną bazę do kanapek. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest obłędny! Bułeczki są delikatne, mięciutkie i długo zachowują swoją świeżość. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!

    PRZEPIS NA BUŁKI ZAPARZANE

    Składniki

    • 400 g mąki pszennej
    • 100 g mąki pełnoziarnistej
    • 300 ml wody
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżeczki soli
    • 20 g świeżych drożdży
    • 1 łyżka miękkiego masła

    Dodatkowo

    • 2 litry wody
    • 2 łyżki masła
    • 5 łyżeczek sody

    Wykonanie

    1. Do miski wsypać drożdże, dodać łyżkę mąki, dwie łyżeczki cukru, 125 ml letniej wody. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

    2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, letnią wodę oraz rozczyn. Całość wyrobić ręcznie lub za pomocą robota. Podczas wyrabiania dodać płynne masło. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do wyrośnięcia.

    3. Po upływie czasu, do garnka wlać ok. 2 litry wody, dodać sodę i doprowadzić do wrzenia.

    4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na części, u mnie 12 i uformować bułeczki. Każdą z nich obtoczyć w mące.

    5. Bułki wrzucać do zagotowanej wody i gotować 30 sekund. Po upływie czasu wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

    6. Bułeczki naciąć i posmarować masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez 15 minut do zarumienienia.
    Bułki zaparzane przepis

    Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

    Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 15

    Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis.

    Udostępnij ⤵
    Wypieki bułki zaparzanedomowe bułkidomowe pieczywopieczowoprzepis na bułkizaparzane bułki

    Nawigacja wpisu

    Wcześniejszy wpis
    Następny wpis

    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    osiemnaście − 16 =

    POPULARNE

    • Warstwowa sałatka z rzodkiewką

      Warstwowa sałatka z rzodkiewką

    • Ciasto straciatella bez pieczenia

      Ciasto straciatella bez pieczenia

    • Serniczki na zimno z truskawkami

      Serniczki na zimno z truskawkami

    • Sernik z polewą czekoladową

      Sernik z polewą czekoladową

    • Sałatka z jajkiem i szynką

      Sałatka z jajkiem i szynką

    OSTATNIO DODANE

    • Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      Ciasto kruche z rabarbarem, budyniem i bezą

      13/05/2025
    • Placuszki drożdżowe z truskawkami

      Placuszki drożdżowe z truskawkami

      22/04/2025
    • Babka twarogowa

      Babka twarogowa

      16/04/2025
    • Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

      01/04/2025
    • Placuszki na kefirze

      Placuszki na kefirze

      19/03/2025

    Kulineo.pl to blog kulinarny, w którym znajdziesz proste i szybkie przepisy na dania główne, przekąski, sałatki, ciasta i desery. Każdy przepis jest dokładnie opisany w proporcje, składniki i sposób przygotowania. Dzięki temu jest łatwy do odtworzenia nawet przez początkujących amatorów kuchni.

    ciasto bez pieczenia ciasto czekoladowe ciasto na herbatnikach ciasto na święta ciasto z owocami kurczak lekka sałatka obiad pasta kanapkowa pasta na kanapki pomysł na obiad przekąska przepis przepis na ciasto przepis na kurczaka przepis na sałatkę sałatka do grilla sałatka do pracy sałatka na imprezę sałatka na kolację sałatka na święta sałatka z brokułem sałatka z jajkiem sałatka z kurczakiem sałatka z rukolą sałatka z szynką sernik szybka sałatka szybkie ciasto szybki obiad

    Przepisy kulinarne rondel Baza przepisów kulinarnych Kulinarny Świat

    ©2025 KULINEO.PL | WordPress Theme by SuperbThemes | Polityka prywatności | Kontakt