13/12/202313/12/2023 Ciasto Hukzulka 4.1 (47) Ciasto hukzulka to wyjątkowy wypiek, który najlepiej sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Połączenie kruchego ciasta z bezą i kremem krówkowym smakuje obłędnie i z pewnością oczaruje gości i rodzinę. Przepis na ciasto hukzulka nie jest skomplikowany. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo i przyjemnie. Jeżeli szukacie pomysłu na wyjątkowe ciasto, które ciekawie wygląda i rewelacyjnie smakuje, hukzulka sprawdzi się tutaj idealnie. CIASTO HUKZULKA PRZEPIS Składniki Ciasto kruche 200 g masła 600 g mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 200 g masła 1 puszka masy krówkowej Beza 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu o smaku malinowym szczypta soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i masło w temp. pokojowej. Całość zagnieć na jednolite ciasto. 2. Następnie ciasto podziel na dwie części. Z każdej odetnij około 1/4 części i wstaw do zamrażarki. 3. Blaszki o wymiarach 24×24 cm wyściel papierem do pieczenia i wyłóż na nie ciasto, każdą część na osobną blaszkę. Blaszki z ciastem wstaw na 15 minut do lodówki. 4. Białka jajek ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i szklista. Na koniec dodaj kisiel malinowy (proszek) i wymieszaj do połączenia składników. 5. Obie blaszki wyłożone ciastem wyjmij z lodówki i posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie posyp posiekanymi orzechami. 6. Ubite z kisielem białka również podziel na dwie części i wyłóż na każde ciasto. 7. Wyjmij ciasta z zamrażarki i zetrzyj na ciasta. 8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Oba ciasta wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. 9. Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj masę krówkową. Miksuj do połączenia składników. 10. Na jeden blat ciasta wyłóż przygotowaną masę krówkową i całość przykryj drugim blatem. 11. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 47 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Wypieki ciasto krucheciasto na świętaciasto z beząhukzulka