Każda okazja jest idealne na to, by upiec sernik! Imieniny, urodziny, święta czy wizyta znajomych. Sernik na ciasteczkowym spodzie, który zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie jest przepyszny! Delikatny, aksamitny, wręcz rozpływa się w ustach. Jego słodki smak, przełamany jest borówkami, które oblane są polewą z białej czekolady. Całość smakuje naprawdę obłędnie!
Przekonajcie się sami, zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie z borówkami. Na pewno będziecie oczarowani jego smakiem!
Smacznego!
PRZEPIS NA SERNIK NA CIASTECZKOWYM SPODZIE Z BORÓWKAMI
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 5 jajek rozmiar L
- 500 g zmielonego twarogu
- 500 g twarogu z wiaderka
- 80 g mleka w proszku
- 150 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
POLEWA
- 100 g białej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 200 g jagód
Wykonanie
- Ciasteczka mielimy na piasek, dodajemy co nich roztopione masło, mieszamy. Całość wykładamy na tortownicę 24 cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy, bu spód zrobił się zwarty i dostawiamy do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i bardzo krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy do blaszki i dekorujemy borówkami.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 35-40 minut.
- Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wykładamy na ciasto.

