Pieczone krążki z cukinii to fajna przekąska na ciepło. Można je zaserwować na kolację, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę.
Same krążki można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Pieczone krążki z cukinii to tania i smaczna przekąska, którą można przygotować naprawdę szybko i sprawnie. Przekonajcie się sami, zapraszam na przepis!
Smacznego!
PIECZONE KRĄŻKI Z CUKINII – PRZEPIS
Składniki
- 15 krążków cukinii
- 250 g pieczarek
- 100 g szynki
- 150 g żółtego sera
- 15 łyżeczek ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- sczypiorek
Wykonanie
- Na odrobinie masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pieczarki. Podsmażać do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
- Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
- Krążki cukinii wyłożyć na blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia. Każdy plaster cukinii posmarować ketchupem i posypać ziołami prowasalskimi. Nałożyć pieczarki, szynkę i posypać startym na tarce serem.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut, grzanie góra-dół.
- Przed podaniem polać ketchupem i posypać świeżym szczypiorkiem.


