Karpatka bez pieczenia to pomysł na ciekawy deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Przepis jest niezwykle prosty, a samo ciasto przepyszne i proste do zrobienia!
Karpatka bez pieczenia to łatwe ciasto, które przygotujemy bez użycia piekarnika. Składa się z groszku ptysiowego przełożonego kremem budyniowym. Całościowo deser pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze wyśmienicie smakuje. Polecam!
KARPATKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Składniki
- 800 ml mleka
- 2 budynie o smaku śmietankowym (2x40g)
- 1 kostka masła (200 g)
- 80 g cukru
- 150 g groszku ptysiowego
Przygotowanie
1. Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budynie.
2. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i energicznie całość wymieszaj do uzyskania gęstej masy.
3. Budyń przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to powstawaniu kożucha) i pozostaw do przestygnięcia.
4. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Miksuj do momentu połączenia składników.
5. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż połowę groszku ptysiowego. Następnie wyłóż krem, a na nią ponownie warstwę groszku.
6. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia.
7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

