Jabłka w cieście naleśnikowym to super pomysł na smaczną przekąskę, podwieczorek, a także śniadanie na słodko. Takie kawałki jabłka zanurzone w delikatnym cieście smakują nie tylko dzieciom!
Krążki jabłkowe z tego przepisu wychodzą niesamowicie delikatne i pyszne. Można je zaserwować również w formie przekąski podczas rodzinnych spotkań, zapakować dzieciakom do szkoły czy zabrać ze sobą do pracy.
PRZEPIS NA JABŁKA W CIEŚCIE
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru zwykłego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dodać cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Jabłka obrać, pokroić na plastry o grubości około 5 mm. Z każdego plastra wykroić środek.
- Plastry jabłka kolejno otaczać w przygotowanym cieście i wykładać na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażyć na rumiano z obu stron.
- Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

