Lekkie i delikatne ciasto malinowy puch w wersji bez pieczenia. Super smaczne i łatwe do zrobienia, idealne na każdą okazję.
Ciasto malinowy puch składa się z biszkoptowego spodu, delikatnej i puszystej pianki na bazie śmietanki kremówki, sera twarogowego oraz galaretki malinowej. Całość wykończona jest galaretką malinową, która idealnie pasuje do całej reszty. Ciasto nie jest mdłe i słodkie, lecz lekkie i orzeźwiające. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy. Zapraszam na przepis!
CIASTO MALINOWY PUCH – PRZEPIS
Składniki
- 2 galaretki malinowe
- 1 kg sera twarogowego na sernik
- 500 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 ml wody
Dodatkowo
- 2 galaretki malinowe
- 800 ml gorącej wody
- 200 g okrągłych biszkoptów
Wykonanie
- Formę 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty.
- Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze chłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy twaróg. Pod koniec zmniejszmy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę.
- Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozprowadzamy na biszkoptach. Na nich układamy drugą warstwę biszkoptów, na których rozprowadzamy pozostałą masę. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.
- Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
