Ludwiczek to pyszne ciasto, które oczaruje wszystkich swoją niebanalną formą i elegancją. Ciasto jest delikatne, słodziutkie i rozpływa się w ustach.
Przepis na ciasto Ludwiczek nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie wam idealne. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego smacznego wypieku.
CIASTO LUDWICZEK PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 40 g kakao
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 140 g drobnego cukru
- szczypta soli
Masa
- 3 batony LION
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masy krówkowej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- ok. 20 krakersów
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- kakao do posypania
Przygotowanie
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już gęsta i szklista, stopniowo dodawaj żółtka, jedno po drugim. Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz kakao i całość delikatnie wymieszaj szpatułką do połączenia.
2. Masę przełóż na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 25 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do przestygnięcia.
3. Śmietankę ubij z mascarpone. Następnie dodaj cukier puder i masę krówkową. Zmiksuj do połączenia. Do tak przygotowanej masy dodaj posiekane batony LION i całość delikatnie wymieszaj łyżką.
4. Na biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy. Następnie wyłóż 1/2 masy, a na masie ułóż warstwę krakersów. Na krakersach rozsmaruj pozostałą część masy. Wierzch ciasta posyp kakao.
5. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
