Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym to super pomysł na pyszny wypiek na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na święta, spotkania w rodzinnym gronie, czy inne okazje w ciągu roku.
To bardzo proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym zawsze wychodzi, dlatego polecam przepis nawet osobom rozpoczynającym swoją przygodę w kuchni. Ciasto jest naprawdę proste do zrobienia i pyszne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
Smacznego!
CIASTO CZEKOLADOWE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM – PRZEPIS
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L (tem. pokojowa)
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone smak karmelowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix opcjonalnie
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 1 paczka ciemnych herbatników
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- biała posypka do dekoracji
Wykonanie
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia składników.
- Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa cieńsze blaty.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone, cukrem pudrem i śmietan-fixem. Połowę przygotowanej masy wykładamy na jeden blat biszkopta. Następnie na masie układamy herbatniki, które smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy pozostałą masę i przykrywamy biszkoptem.
- Śmietankę łączymy z czekoladą w kąpieli wodnej. Otrzymaną polewę wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy białą posypką.

