03/03/202503/03/2025 Wielkanocna babka z polewą toffi 5 (1134) Wielkanoc to magiczny czas, pełen tradycji, a jednym z najpiękniejszych zwyczajów w polskich domach jest pieczenie babki. Ta puszysta babka wielkanocna z polewą toffi to doskonały wybór na tegoroczne święta. Jej delikatny smak i aromat sprawiają, że jest idealnym dopełnieniem wielkanocnego stołu. Polewa toffi, która cudownie otula ciasto, dodaje babce niepowtarzalnej słodyczy i wyjątkowego smaku. Jeśli szukacie przepisu na babkę wielkanocną, który zachwyci gości i wprowadzi świąteczny nastrój, ten będzie strzałem w dziesiątkę! WIELKANOCNA BABKA Z POLEWĄ TOFFI – PRZEPIS Składniki 4 jajka 160 gmąki pszennej 160 g cukru 1 opakowanie budyniu o smaku toffi 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Polewa 3-4 łyżki masy kajmakowej 1-2 łyżki mleka 1/2 szklanki posiekanych orzechów czekoladowa polewa z tubki (opcjonalnie) Wykonanie Białka jajek ubić ze szczyptą soli. Podczas ubijania na wysokich obrotach stopniowo dodawać cukier, miksować do uzyskania puszystej piany. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę na babkę natłuścić i posypać bułką tartą. Przełożyć masę jajeczną i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut, do suchego patyczka. Masę kajmakową podgrzać, dodać mleko i wymieszać. Wyłożyć na przestygniętą babkę i posypać posiekanymi orzechami. Do dekoracji dodatkowo polać czekoladową polewą z tubki (opcjonalnie). Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1134 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery babka na wielkanocbabka wielkanocnababka z polewąprzepis na babkęwielkanocna babkawielkanocna babka z polewą toffi