23/01/202423/01/2024 Wilgotna babka Wielkanocna 4.6 (7) Super pyszna i wilgotna babka Wielkanocna. To niezawodny i sprawdzony przepis na pyszną babkę na Wielkanoc. Jest szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Długo zachowuje swoją świeżość, ma cytrynową nutkę, co dodatkowo podkreśla jej cudowny smak! WILGOTNA BABKA WIELKANOCNA – PRZEPIS Składniki 4 jajka rozmiar L 150 ml oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g sok i skórka z 1 dużej cytryny Wykonanie Jajka wbić do miski, dodać cukier zwykły oraz wanilinowy i ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania cienką strużką wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując na przemian do jajek dodawać mąkę oraz jogurt naturalny. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, a sok wycisnąć. Dodać do masy, wymieszać. Gotową masę przelać do formy z kominem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka. Gotową babkę odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować wedle uznania. Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 7 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery babka na jogurciebabka na wielkanocbabka wielkanocnaprzepis na babkęwielkanocna babka