06/10/202306/10/2023 Makowiec japoński 3.7 (3) Makowiec japoński, czyli pyszne ciasto z maku przełożone warstwą musu jabłkowego i oblane polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo wilgotne i słodko-kwaśne. Idealnie sprawdzi się na święta i inne wyjątkowe okazje. Przepis na makowiec japoński jest bardzo prosty, dlatego każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem. Serdecznie polecam! MAKOWIEC JAPOŃSKI PRZEPIS Składniki Ciasto 400 g maku 1 kostka masła 0,5 l mleka 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 200 g kaszy manny 4 jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Warstwa jabłkowa ok. 600 g obranych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej (proszek) 1 łyżeczka cynamonu Polewa czekoladowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki Przygotowanie Ciasto Mak przesyp na garnka i wlej mleko. Całość zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny, by mak napęczniał. Po upływie czasu mak odcedź na sitku, by pozbyć się nadmiaru mleka. Kolejno odciśnięty mak przepuść przez maszynkę lub rozdrobnij za pomocą blendera. Masło w temp. pokojowej zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj żółtka i dodaj kilka kropel olejku migdałowego. Zmniejsz obroty miksera i dodaj zmielony mak. Kolejno wsyp kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obierz pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce. Przełóż do masy i wymieszaj. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Gotową pianę przełóż do masy makowej i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 60 minut. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel na dwa blaty. Warstwa jabłkowa Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj cynamon i podsmaż przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia, dodaj galaretką cytrynową (proszek) i wymieszaj. Gdy mus wystygnie, wyłóż go na blat makowy i przykryj drugim blatem. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki kremówki. Polej ciasto i całość wstaw na kilka godzin do lodówki. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3.7 / 5. Oddanych głosów: 3 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto makoweciasto makowe z jabłkamimakowiec japoński