20/04/202320/04/2023 Łabędzi puch 4.2 (5) Łabędzi puch to delikatne i aromatyczne ciasto, które nie tylko fantastycznie wygląda, ale i obłędnie smakuje. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Ciasto łabędzi puch doskonale sprawdzi się na święta, urodziny i inne wyjątkowe okazje. Zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia i dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. ŁABĘDZI PUCH PRZEPIS Składniki Biszkopt 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek szczypta soli Masa 1 szklanka wiórków kokosowych 2 czerstwe bułeczki 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) Posypka 1 szklanka wiórków kokosowych 3 czubate łyżki cukru 1 łyżka masła Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już odpowiednio szklista, zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Na koniec dodaj przesiane mąki i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz przez 30-35 minut, do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podziel na 2 blaty. MASA: Bułki namocz w dwóch szklankach mleka. Gdy już dobrze namokną rozdrobnij je widelcem na papkę. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Dodaj masę bułkowo-kokosową i całość gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Odstaw to całkowitego przestygnięcia. Masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, porcjami dodawaj wystudzoną masę bułkowo-kokosową. POSYPKA: Na rozgrzanej patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się trochę rozpuści. Następnie dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj do połączenia. Pozostaw posypkę do przestygnięcia. SKŁADANIE CIASTA: Na 1 blat biszkopta wyłóż dżem porzeczkowy. Na dżem wyłóż 2/3 masy i całość przykryj drugim blatem biszkopta. Następnie wyłóż pozostałą masę, wierzch posyp posypką. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto na świętałabędzi puchlekkie ciasto