06/03/202306/03/2023 Ciasto budyniowe z kajmakiem 2.5 (2) Przepis na pyszne ciasto budyniowe z kajmakiem bez pieczenia. Kruchy herbatnik przełożony masą kajmakową oraz delikatnym kremem budyniowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Smacznego! CIASTO BUDYNIOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS Składniki 500 ml mleka 3 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g masła szczypta soli 200 g herbatników maślanych 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym 1/2 puszki masy kajmakowej 2 garści orzechów włoskich Wykonanie 350 ml mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka przelewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszając, gotujemy do momentu uzyskania gęstej masy. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy ze szczyptą soli. Ciągle miksując, partiami dodajemy przestygnięty budyń. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową o smaku kakaowym. Następnie kolejna warstwa herbatników i masa budyniowa. Na masie układamy ostatnią warstwę herbatników, a na nich rozprowadzamy masę kajmakową. Wierzch dekorujemy posiekanymi orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 2.5 / 5. Oddanych głosów: 2 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto budyniowe z kajmakiemciasto na herbatnikachprzepis na ciastoprzepis na ciasto budyniowe