14/02/202414/02/2024 Kurczak duszony z pieczarkami 4.2 (42) Kurczak duszony z pieczarkami to super pomysł na szybki i pyszny obiad na niedzielę i nie tylko. Całe danie robi się dosłownie 30 minut. Mięsko wychodzi delikatne, mięciutkie a sos aromatyczny i pyszny. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie. Kurczaka duszonego z pieczarkami podałam z tradycyjnymi ziemniaczkami i buraczkami. Zapraszam na przepis, ten kurczak w sosie pieczarkowym jest obłędny! PRZEPIS NA KURCZAKA DUSZONEGO Z PIECZARKAMI Składniki 500 g fileta z kurczaka 250 ml bulionu 200 g pieczarek 100 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej przyprawa gyros papryka słodka sól pieprz mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Wykonanie Kurczaka umyć i oczyścić. Każdego fileta przekroić na dwa cieńsze fileciki, doprawić z obu stron przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu. Mięso obtoczyć w mące, przełożyć na patelnie i podsmażyć z obu stron. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Na patelnię z mięsem wlać gorący bulion, dodać pieczarki, przemieszać. Przykryć i dusić przez 20 minut na wolnym ogniu. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, przelać na patelnię i mieszać, podgrzewając do momentu uzyskania gęstego sosu. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 42 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne danie z kurczakakurczakkurczak duszony z pieczarkamikurczak na obiadkurczak w sosiekurczak z pieczarkamiprzepis na kurczaka