09/11/2023 Karpatka bez pieczenia 4 (5) Karpatka bez pieczenia to pomysł na ciekawy deser, który z pewnością posmakuje każdemu. Przepis jest niezwykle prosty, a samo ciasto przepyszne i proste do zrobienia! Karpatka bez pieczenia to łatwe ciasto, które przygotujemy bez użycia piekarnika. Składa się z groszku ptysiowego przełożonego kremem budyniowym. Całościowo deser pięknie prezentuje się na stole i co najważniejsze wyśmienicie smakuje. Polecam! KARPATKA BEZ PIECZENIA PRZEPIS Składniki 800 ml mleka 2 budynie o smaku śmietankowym (2x40g) 1 kostka masła (200 g) 80 g cukru 150 g groszku ptysiowego Przygotowanie 1. Do rondelka wlej 600 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. W pozostałym mleku rozpuść budynie. 2. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej rozpuszczony budyń i energicznie całość wymieszaj do uzyskania gęstej masy. 3. Budyń przykryj folią spożywczą (zapobiegnie to powstawaniu kożucha) i pozostaw do przestygnięcia. 4. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj wystudzony budyń. Miksuj do momentu połączenia składników. 5. Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Na dnie wyłóż połowę groszku ptysiowego. Następnie wyłóż krem, a na nią ponownie warstwę groszku. 6. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. 7. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto bez pieczeniaciasto z budyniemciasto z groszku ptysiowegokarpatka bez pieczenia