12/12/202312/12/2023 Ciasto z bezą kakaową 5 (6) Ciasto z bezą kakaową to pyszny wypiek, który warto upiec na święta lub inną ważną rodzinną uroczystość. Puszysty biszkopt przełożony kremem śmietankowym, warstwą dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy oraz krucha kakaowa beza, która nadaje całemu ciastu charakteru. Przepis na ciasto z bezą kakaową jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Smakiem natomiast oczaruje każde podniebienie. CIASTO Z BEZĄ KAKAOWĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej tortowej 50 g czekolady deserowej 30 g kakao 150 g cukru 5 jajek (temp. pokojowa) szczypta soli Masa 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Beza 4 białka (temp. pokojowa) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g drobnego cukru szczypta soli Dodatkowo 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego Przygotowanie Biszkopt Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już puszysta i szklista, zmniejsz obroty miksera i dodawaj żółtka, jedno po drugim. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z kakao i startą na tarce czekoladzie. Składniki przełóż do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia. Masę przełóż do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piecz przez 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Beza Białka przelej do misy miksera, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do momentu, aż cukier dokładnie się rozpuści, a piana będzie sztywna i szklista. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z kakao. Dodaj do ubitych białek i całość delikatnie przemieszaj szpatułką. Na papierze do pieczenia odrysuj wymiar blaszki (24×24 cm) i rozłóż masę. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut (funkcja grzania góra-dół). Następnie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, włącz funkcję termoobiegu i susz bezę przez kolejne 30 minut. Upieczoną bezę studź w lekko otwartym piekarniku. Masa Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i serek mascarpone ubij na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem. SKŁADANIE CIASTA Przestygnięty biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym. Następnie wyłóż masę. Całość przykryj bezą. Gotowe ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Ciasta i Desery ciasto czekoladoweciasto na świętaciasto z bezą