25/08/202325/08/2023 Schab duszony 5 (1) Schab duszony to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych w panierce. Przepis na duszony schab jest niesamowicie prosty, a całe danie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Mięso jest bardzo delikatne, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie nada się na rodzinny obiad. Schab duszony zaserwowałam w towarzystwie ziemniaków i buraczków. PRZEPIS NA SCHAB DUSZONY Składniki 700 g schabu bez kości 400 ml bulionu 1 duża cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej (do oprószenia mięsa + do sosu) 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki sól pieprz pęczek szczypiorku Wykonanie Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę. Schab kroimy w plastry, rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa, a następnie doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Cebulę na patelni odsuwamy na bok, przekładamy schab i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Na patelnię przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Patelnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny, do momentu, aż schab będzie odpowiednio miękki. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu. Pod koniec dodajemy paprykę słodką i paprykę ostrą oraz posiekany szczypiorek. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne domowy schabprzepis na schabschab duszonyschab duszony przepisschab w sosieschab w sosie własnym