05/04/202405/04/2024 Dorsz w sosie koperkowym 3.3 (8) Dorsz to pyszna ryba, którą warto wprowadzić do codziennego menu. Można go serwować w tradycyjnej wersji, czyli w panierce, ale polecam wypróbować Wam przepis na dorsza w sosie koperkowym. Dorsz w sosie koperkowym smakuje naprawdę obłędnie i wbrew pozorom jest bardzo szybki i prosty do zrobienia. To bardzo delikatna ryba, która nie wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego też całe danie można przygotować w dosłownie 20 minut. Do tego ziemniaczki i surówka i pyszne danie gotowe, zapraszam na przepis! DORSZ W SOSIE KOPERKOWYM – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z dorsza 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby 1 pęczek koperku sok z cytryny sól pieprz Wykonanie Rybę pozbawić ości i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem z obu stron. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć rybę z obu stron. Odłożyć na talerz. Na patelnię wlać bulion, dodać śmietankę wymieszaną z mąką, podgrzewać do uzyskania gęstego sosu, dodać koperek. Przełożyć usmażoną rybę, podgrzewać jeszcze kilka minut i gotowe. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 8 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Dania główne Pozostałe dorsz w sosie koperkowymjak zrobić dorszaprzepis na dorszaryba w sosieryba w sosie koperkowym