07/03/202307/03/2023 Domowe ciastka owsiane 5 (1) Domowe ciastka owsiane to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która zaspokoi ochotę na słodkie. Uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, doskonale sprawdzą się na drugie śniadanie albo podwieczorek. Domowe ciasteczka owsiane długo zachowują świeżość i są równie dobre nawet po kilku dniach. Przepis na ciastka owsiane jest bardzo prosty i szybki. Każdy z łatwością poradzi sobie z ich przygotowaniem. CIASTKA OWSIANE PRZEPIS Składniki 200 g płatków owsianych górskich 2 jajka 1/2 kostki masła 70 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów 50 g łuskanego słonecznika 50 g sezamu 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie 1. Masło roztapiam w rondelku i odstawiam do przestygnięcia. 2. Do miski wsypuję płatki owsiane, mąkę pszenną, słonecznik, posiekane orzechy, proszek do pieczenia oraz sól. Całość dokładnie mieszam. 3. Kolejno wbijam jajka i wlewam roztopione masło. Całość wyrabiam dłońmi do momentu połączenia się składników ze sobą. 4. Z otrzymanej masy nabieram porcję wielkości orzecha włoskiego i formuję kulkę. Następnie spłaszczam ją delikatnie na grubość ok. 1 cm. 5. Tak przygotowane ciasteczka przekładam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. 6. Ciasteczka piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski Wypieki ciastka owsianeciastka z płatków owsianychdomowe ciasteczka