24/06/202424/06/2024 Domowe churrosy 4.1 (58) Churrosy to tradycyjny hiszpański smakołyk przypominający pączki. Te złociste, chrupiące pręty z ciasta parzonego stanowią idealną przekąskę na każdą porę dnia. Najczęściej podawane są posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem gorącej czekolady. Zobacz jak przygotować pyszne domowe churrosy z kilku prostych składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. DOMOWE CHURROSY PRZEPIS Składniki 160 g mąki pszennej 1/2 kostki masła (100 g) 1 szklanka wody (250 ml) 3 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy masło i cukry. Całość zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką przez około 3 minuty, do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do przestygnięcia. Do przestygniętego ciasta wbijamy jajka i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzewamy tłuszcz do 180 stopni. Ciasto wyciskamy bezpośrednio na tłuszcz, końce odcinamy za pomocą nożyczek. Smażymy partiami po kilka sztuk, do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu churrosy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 58 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski churrosypączkiprzekąska