30/10/202330/10/2023 Pączki parzone 5 (1) Pączki parzone, pączki hiszpańskie, gniazdka – nazw jest kilka, a chodzi o jeden przysmak, czyli okrągłe, smażone ciasteczka, które smakują obłędnie i są bardzo łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzą się na słodką przekąskę do popołudniowej kawy czy herbaty. PĄCZKI PARZONE PRZEPIS Składniki 3 jajka 160 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Przygotowanie 1. W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Następnie zmniejszyć moc palnika i dodać przesianą mąkę pszenną. Mieszać energicznie drewnianą łyżką. Masa powinna być gładka i jednolita. Odstawić do przestygnięcia. 2. Do ostudzonego ciasta dodawać jajka, jedno po drugim mieszając całość dokładnie. 3. Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku około 8 cm. Następnie delikatnie natłuścić każdy kawałek papieru. 4. Przygotowane ciasto parzone przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką o kształcie gwiazdki i wyciskać kółka na kawałki papieru. 5. Na rozgrzany olej kłaść pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier, powinien sam ładnie odchodzić. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. 6. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę! Potwierdź głosowanie Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1 Jak na razie brak głosów! Bądź pierwszym, który oceni ten przepis. Udostępnij ⤵ Przekąski ciasto parzonegniazdkapączki hiszpańskiepączki parzone